En polterabend er en sammensætning af de to germanske ord poltern og abend, der betyder henholdsvis "buldre, brage, larme" og "aftentide".
Med tiden er polterabend blevet en begivenhed, hvor man fejrer et brudepar ca. en uge eller to før deres bryllup for at ønske dem held og lykke i deres nye tilværelse eller for nogens vedkommende give dem et vink med en vognstang om alt det sjove, de nu snart går glip af.
Først fra ca. 1980 er det også i Danmark blevet til en fast tradition at holde Polterabend.
Vennerne aftaler indbyrdes terminen og gennem mund til mund metoden spredes indbydelsen til alle som har lyst til at deltage. Mange forsmåede tilbedere benytter denne lejlighed til at lægge en billet ind på en tidligere kæreste... Festen kan også betragtes som en uofficiel modsætning til brylluppet, hvor alt helst skal gå i vasken og være det rene ragnarok (brudgommen skal straffes/bukkes ved korporlig afstraffelse).
Vennerne kan også kidnappe brudeparret (normalt pigerne/bruden og drengene/gommen) hver for sig rundt til for pigernes vedkommende hampre og utaknemlige aktiviteter såsom obligatorisk blomsterbinding, fingermaling og tur på hesteryg.